Bij online winkelen geven klanten heel wat privégegevens prijs. Hun naam en adres, soms hun telefoonnummer, maar belangrijker nog: hun betaalgegevens. Als webwinkel moet je ervoor zorgen dat die gegevens veilig en dus versleuteld worden verzonden. Op die manier kunnen criminelen ze niet onderscheppen en misbruiken. Als gegevens van klanten van je webshop ‘op straat’ terechtkomen dan heb je een serieus probleem. Hiermee kan op verschillende manieren fraude worden gepleegd. Het is dus zaak om dit te allen tijde te voorkomen.

Bouw een veilige webshop

Als je je producten online wilt verkopen, dan is het belangrijk om een veilige en betrouwbare webshop te bouwen. Het is vaak erg complex om dit zelf te doen. Je kunt daarvoor dan ook beter gebruik maken van een betrouwbare partner zoals ccvshop. Zij kunnen niet alleen de webshop voor je bouwen, maar deze ook voorzien van veilige betaalmethodes. Het is klantvriendelijk om meerdere opties aan te bieden waaruit de klant kan kiezen. Ongeacht de methode die de klant kiest is het belangrijk dat de betaling veilig verloopt en dat de informatie over een creditcard of bankrekening van de klant niet in verkeerde handen komt.

Kies voor een VPN verbinding

De klant kan zelf ook kiezen voor een VPN internetverbinding. Maar jij als exploitant van een webwinkel moet hier ook een stap in zetten. Ga je een webshop beginnen dan is het zaak om deze te laten voorzien van beveiligde verbindingen via VPN. De klant ziet dan in de adresbalk https en een slotje. Dit geeft aan dat gegevens die worden verstuurd via een versleutelde verbinding verzonden worden. Banken en andere instanties die met zeer privacygevoelige gegevens werken zoals bijvoorbeeld het BSN van een bezoeker, werken vaak met verbindingen die nog strenger beveiligd zijn. Dit is voor een webwinkel meestal niet nodig.

Wat als het toch misgaat?

Ook al doe je nog zo je best om je webshop te beveiligen, dan nog kan het gebeuren dat hackers erin slagen om gegevens van klanten te bemachtigen. Als blijkt dat dit is gebeurt is het zaak om direct actie te ondernemen. Schakel direct de beheerder van je webshop in om te melden dat er een beveiligingslek is. Ook is het belangrijk om je klanten te informeren dat hun gegevens mogelijk in verkeerde handen terecht zijn gekomen. Raad klanten aan om het wachtwoord waarmee ze inloggen op je website direct aan te passen. Beter nog is om de database met wachtwoorden direct te verwijderen. Klanten worden dan gedwongen om een nieuw account aan te maken en kunnen dit dus niet meer vergeten, mochten ze het bericht over de hack hebben gemist. Mocht een klant aantoonbaar schade hebben vanwege via jouw webshop gelekte privégegevens dan is het aan jou om die schade te vergoeden. Soms kun je je hiertegen verzekeren. Laat het in ieder geval niet op een rechtszaak aankomen. Die verlies je zeer waarschijnlijk en het geeft extra negatieve publiciteit.