Surfa med Google Chrome

Chrome är en snabb och enkel webbläsare. I den här lektionen diskuterar vi hur du navigerar runt på webbplatser i Chrome. Du lär dig också hur du använder flikar, får tillgång till din webbhistorik och kollar dina nedladdningar. Vill du veta mer om det här? Läs då vår fördjupade guide som förklarar allt om det här ämnet.

Ben Grindlow

Ben Grindlow är grundare av ProXPN, ett företag som ger recensioner om VPN-produkter och -tjänster. Bens intresse för cybersäkerhet och integritet ledde till att han startade ProXPN, som har blivit en av de mest respekterade VPN-leverantörerna i världen. Ben brinner för sitt arbete och han utforskar ständigt nya sätt att förbättra ProXPN:s djupgående guider.

Senast uppdaterad: 14:14e m 6/19/2022

ProXPN:s expertval

4.9/5
3.5/5
4.9/5
3.5/5
4.9/5
3.5/5

Innehållsförteckning

Världens ledande och säkraste VPN-leverantör

🔥 Spara 60%! 🔥

När du surfar med webbläsaren Chrome, Edge eller Firefox och ska besöka en webbplats kan du få se ett av följande popup-meddelanden.

Om du inte använder en privat anslutning är sannolikheten stor att du surfar på webben utan nödvändiga integritetsskyddskontroller. Detta innebär att du är sårbar för cyberbrottslingar som ständigt försöker stjäla dina uppgifter.

Popup-meddelandet visas ofta i ett av dessa format: Meddelandet kan plötsligt dyka upp på din dator, bärbara dator, surfplatta eller smartphone, iOS- eller Android-enheter och operativsystem, till exempel Windows (Windows XP eller Windows Vista) när du försöker komma åt en sida i webbläsaren Chrome.

Dessa popup-meddelanden är ofta på gränsen till irriterande, men har du tänkt på vad de betyder och vad du kan göra åt dem? Fortsätt med denna tanke när vi diskuterar vad du behöver veta i sin helhet.

Vad betyder det?

Om popup-meddelandet är ett felmeddelande som tyder på att din anslutning inte är privat eller säker, vilket i vissa fall kan vara fallet, kan det oftast ha en direkt koppling till ditt SSL-certifikat, till exempel:

  • SSL-certifikatet kan ha gått ut
  • Ett problem har plötsligt uppstått med ditt SSL-certifikat.

Om du är säker på att ditt SSL-certifikat är äkta måste du tänka på det värsta tänkbara fallet, nämligen att den webbplats som du vill besöka kan ha hackats.

De flesta människor faller ofta offer för dessa cyberbrottslingar som försöker få värdefull information från dig, till exempel lösenord eller kreditkortsuppgifter.

Som tur är har din standardwebbläsare säkerhetsfunktioner som förhindrar att du kommer åt sådana webbsidor. Popup-meddelandet skulle troligen lyda "This connection is not private" (Den här anslutningen är inte privat) om du använder en engelsk webbläsare.

Vad är ett SSL-certifikat?

SSL-certifikatet (Secure Sockets Layer) är ett kvalitetsmärke som syftar till att visa om webbsidan du ska komma åt använder krypterad kommunikation när den kommunicerar med webbläsaren, till exempel Google Chrome, Edge eller Safari.

Med ett SSL-certifikat kan du automatiskt kontrollera äktheten hos webbplatser som du är skeptisk till.

Nedan följer några steg för att autentisera webbplatsers SSL-certifikat:

  • Om du försöker surfa, ladda ner eller få enkel tillgång till webbplatser utan krypterad kommunikation kommer du att få ett varningsmeddelande från din webbläsare om att din anslutning inte är privat.
  • Webbplatser med ett fullt fungerande och giltigt SSL-certifikat har en HTTPS-anslutning i stället för en HTTP-anslutning i adressfältet.

Detta kan lätt avslöjas genom att bara titta på låset i URL-sökfältet i din webbläsare. Om du behöver besöka sådana webbsidor bör du överväga att använda en VPN, eftersom din anslutning är krypterad även utan SSL-certifikat.

5 lösningar på felmeddelandet i din webbläsare

Felmeddelandet som visas i webbläsare som Google Chrome, Mozilla Firefox och Chrome Canary visas inte utan orsak.

Det beror ofta på att webbplatsen har problem, även om din standardwebbläsare ofta löser problemet.

Men om felmeddelandet fortfarande visas och du fortfarande behöver komma åt webbplatsen, kan du överväga följande fem lösningar nedan:

1. Ta bort data från Chrome-browsern och uppdatera eller öppna en ny flik

Felmeddelandet kan bero på att din webbläsare laddar en gammal eller tidigare sparad sida i webbläsarhistoriken. Du måste rensa din webbhistorik, dina cacheminnen och cookies för att komma åt webbplatsen.

Detta kan göras i Google Chrome genom att följa de steg som anges nedan:

  1. Klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet av webbsidan.
  2. Välj inställningar
  3. Vänsterklicka på "Integritet och säkerhet
  4. Klicka på Rensa webbläsardata
  5. Välj önskad period
  6. Klicka sedan på "Rensa data".

2. Besök webbplatsen i privat läge

En annan lösning som du bör överväga är att öppna webbplatsen i en helt annan webbläsare eller att byta till privat läge eller inkognito-flik.

Om du öppnar en ny flik i inkognito eller plötsligt byter till privat läge inaktiveras installerade webbläsartillägg tillfälligt. Den söker webbsidan på titellisten i inbyggda webbläsartillägg och får felmeddelandet.

Du kan öppna en ny inkognitoflik genom att välja "ny inkognitoflik" eller "ny privat flik". Du kan också använda tangentbordsgenvägarna Ctrl + Shift + N (Chrome, Edge och Safari) respektive Ctrl + Shift + P (Mozilla) när du surfar. Om webbplatsen inte fortfarande öppnas är det tillägg som orsakar problemet.

3. Besök webbplatsen med en annan webbläsare än Chrome Browser

En annan lösning för att komma runt felmeddelandet är att öppna webbplatsen med en annan webbläsare än Chrome.

Det kan finnas en möjlighet att felmeddelandet uppstår på grund av att din webbläsare inte kan känna igen SSL-certifikatet. Att uppdatera ditt nuvarande Chrome OS till ett annat webbläsaroperativsystem kan också fungera.

4. Använd en annan internetanslutning när du surfar med Google Chrome.

Ett annat sätt att komma runt det plötsliga popup-felmeddelandet är att försöka ansluta till ett annat nätverk som stöder surfning eller nedladdningar, till exempel 4G-nätverket via telefonen.

Det kan vara möjligt att din nätverksadministratör eller internetleverantör avsiktligt blockerar din anslutning till webbsidan. Om du har provat webbsidan på andra enheter med andra nätverk och meddelandet fortfarande visas finns det en annan orsak till felmeddelandet.

5. Använd funktionen "Detta är osäkert" i webbläsaren Chrome.

Om du väljer att använda "Detta är osäkert" för att skriva på tangentbordet syns felmeddelandet "Din anslutning är inte privat", och du kan omedelbart kringgå det i webbläsaren Chrome.

Detta alternativ bör endast övervägas om du är säker på att den webbsida du vill söka efter via titellisten eller länken inte gör dig eller din dator sårbar.

Du bör veta att det här alternativet endast är möjligt när du använder webbläsaren Google Chrome, eftersom du då kan kringgå den och webbsidan öppnas automatiskt.

Ofta ställda frågor

Chrome är en plattformsoberoende webbläsare, så den finns tillgänglig på många datorer, handhållna enheter och operativsystem. Enligt Statista var Google Chrome i februari 2020 den mest använda versionen av Android med en marknadsandel på mer än 32%.

Är Google Chrome en bra webbläsare? När det gäller webbläsarens funktioner är Google Chrome en utmärkt webbläsare. Googles policy för datainsamling gör dock Chrome till en av de sämsta webbläsarna när det gäller integritet, och vi föreslår att du använder en mer integritetsmedveten webbläsare.

  • Anpassa din sökning för att få unika, skräddarsydda resultat direkt när du skriver.
  • Bokmärken och inställningar på alla dina enheter synkroniseras.
  • Google Workspace-applikationer, t.ex. Google Docs, Sheets, Slides och andra.

Chrome är inriktad på att vara den mest effektiva webbläsaren. Den laddar webbplatser, flera flikar och program blixtsnabbt med bara ett klick. V8, en snabbare och kraftfullare JavaScript-motor än sina föregångare, ingår i Chrome. WebKit-renderingsmotorn med öppen källkod i Chrome gör att den kan ladda webbsidor snabbare.

Enligt Google kan användare nu planera att radera Googles webbläsarhistorik automatiskt efter tre eller arton månader. Användarna kan "ställa in det och glömma det" genom att aktivera det här alternativet, vilket gör att de slipper logga in manuellt i Googles inställningar och radera historiken.

Relaterade artiklar

Andra VPN-artiklar som du kanske gillar

Skydda din digitala integritet och vara säker på internet

Är du nyfiken på våra experter på integritet?